Na maanden van verbouwen en voorbereidingen treffen is zondag De Graethei geopend op het Sint Antoniusplein in Urmond.

De cadeautafel staat vol. Flessen wijn, bloemen en twee klokken, geschonken door familie, vrienden en buurtbewoners. Zondag is de nieuwe horecagelegenheid in Urmond-Oost officieel geopend. Burgemeester Marion Leurs en wethouder Danny Hendrix van de gemeente Stein waren daarbij aanwezig. Maandag was het proefdraaien geblazen – het personeel keurde de gerechten en kregen een tapcursus – en dinsdag ging De Graethei open voor publiek.

De Eindhovense ondernemer Dave Keizer begon een maand of vijf geleden met verbouwen en wilde aanvankelijk veel eerder open. „Door corona en het verplichte thuiswerken liepen leveringen vertraging op”, zegt Keizer. In zijn zaak hangen oude zwart-witfoto’s van het dorp aan de muur, maar ook juist heel kleurrijke schilderijen van de lokale, maar wereldberoemde graffitiartiest Roy Wagemans.

Escape

In de naar het plateau genoemde De Graethei – de naam is na raadpleging van Wikipedia en Urmond-kenner Hen Breuls welbewust gekozen – zijn behalve een restaurant ook een kinderspeelhoek en escaperooms te vinden. „We hebben twee kamers. Eentje met de naam ‘Pancake Madness’ en eentje waarin we virtuele escapes aanbieden. Daar krijg je een VR-bril op en hebben we de keuze uit vier scenario’s”, aldus Keizer.

En over de naam van zijn zaak: „Je kunt wel gaan voor De Suikerbuik of iets dergelijks, maar dat werkt niet. Ik wilde een verwijzing naar het gebied en bovendien een korte naam. Dat onthouden mensen nu eenmaal makkelijker.”

Personeel

Ongeveer een maand voor de opening deed Keizer via lokale media een oproep voor personeel. Circa twaalf jongens en meisjes uit Urmond – slechts een greep uit de vele sollicitanten – kregen een baantje. Zo zorgt De Graethei voor enige werkgelegenheid onder jongeren in het dorp. Daarnaast zal de buurt blij zijn dat er weer meer leven komt op het Antoniusplein. Het pand waarin Keizer is begonnen, stond immers jarenlang leeg.

Aanwezig

De ondernemer zal veelal zelf in de zaak aanwezig zijn om de boel goed op te starten. Keizer stapte daarom op 1 juni uit café Bartenders in Eindhoven en ook zijn interieurbouwbedrijf staat in elk geval tijdelijk op een lager pitje. „Zo kan ik me volledig op De Graethei storten”, besluit hij.

URMOND
Door Nick Bruls
Foto Francoise Petersen
Bron: De Limburger

What's your reaction?
6COOL2UPSET3LOVE3ANGRY